T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SİVAS / SUŞEHRİ - Kazım Ayan Anadolu Lisesi

KAZIM AYAN

Okulumuzu Yaptıran Kazım Ayan Kimdir ?

KAZIM AYAN (1925 - 4 Nisan 2011)

 

Gölova İlçemizin Canköyü nüfusundan olan Kazım Ayan 1925 (H.1341) tarihinde Canköyü'nde dünyaya geldi. 

1939 yılının kasım ayında iş için İstanbul'a gitti. 14 yaşında bir çocukken şahsi gayret ve çabaları ile Sirkeci'de bulunan Özipek Palas Oteli'nde üç ay büfede çalıştı.  

1939 yazında Büyükada'da bulunan  Viyanalı Madam Tilla'nın sahibesi olduğu meşhur Tilla Pastanesi'nde garson olarak çalışmaya başladı. Kış ayları yaklaşırken Tilla Pastanesi'nin Beyoğlu Şubesi'nde göreve başladı ve 17 yıl boyunca aralıksız çalıştı. 

Aynı pastanede çalışan dört arkadaşı ile pastanenin işletmesini  satın alarak ortak oldular. Her biri farklı milletlerden olan ortaklardan Samuel Tosunyan Ermeni, Hristo Çelyo Arnavut ve Manolis Skarlatos Rum'dur.  Ermeni ortak Samuel vefat etmiştir. Arnavut Hristo Yunanistan'da yaşamaktadır. Rum Manol ise Büyükada'da yaşıyor. Kazım Ayan vefatına kadar Manol ile senede 3-4 defa görüşüyordu.  Dört ortak 1956 yılında Osmanbey Rumeli Caddesi  61.nodaki pastaneyi "PELİT" adıyla açtılar. Kısa zamanda Pelit dönemin ünlü sanatçılarının, politikacılarının uğrak yeri oldu, ikinci şubelerini Rumelihisarı'nda açtılar. Ortaklardan Samuel'in vefatı bu yıla denk geldi. Daha sonra diğer iki ortak ayrıldı. Tek kalan Kazım Ayan, kiralamış oldukları pastaneyi satın aldı. Çocuklarıyla beraber pastaneyi bugünlere getirdi ve Pelit Pastaneleri bir aile şirketi oldu.

Şişli imalat tesislerinde gerçekleştirilen pastacılık üretimi, 1994 yılında çikolata tesisinin kurulmasıyla Esenyurt'ta inşa edilen modern tesislere taşındı. Bu tesisler şuan Ortadoğu'nun ve Avrupa'nın en modern üretim tesislerinden biridir.  

Kazım Ayan'ın  oğulları Selahattin, Hasan ve Ali Ayan'ın babalarından devraldıkları Pelit Pastaneleri bugün, 110 bin metrekare üretim tesisi, 36 şubesi ve 16 ülkeye yaptığı ihracatlarla sektörün zirvesindeki yerini aldı. 

2004 yılında, çikolata üretim teknolojisini ve yeniliklerini geliştirmek için yeni bir marka olan Valonia'yı kurdu. Çikolatalar en son İsviçre teknolojisi ile üretilmektedir. Bilinen çok uluslu şirketler ile çalışan şirket Algida-Unilever, McDonald's, KFC, Danone, Cadbury, Dr. Oetker ve Puratos gibi uluslarası firmalarla çalışmaktadır. Yine geçmişle bugünü harmanlayıp kurulmuş ve dört şubeye ulaşmış olan Zamane Kahvesi'de Pelit Pastaneleri'nin bünyesindedir. 

 

Oldukça hayırsever bir işadamı olan ve Sivas'a ciddi yatırımlar yapan Kazım Ayan'ın, Suşehri'ne yapılacak okula katkısını, yine bir hayırsever ve dönemim Suşehri Derneği Başkanı Neşet Yıldız Bey şöyle aktarıyor: "Suşehri Dernek başkanıydım. Belediye başkanı Sedat Sel Bey bana hayırlı olsuna geldi ve okul yapacak paraya ihtiyaci olduğunu söyledi. Benden istedi. Tamam dedim. O sırada rahmetli (Kazım Ayan)  beni aradı, tebrik etti. Kendisine "Sedat başkan burada okul için para istedi" dedim. Bana "sen verme bana gelsin benden alsın" dedi. Gitti aldı. iki ay sonra tekrar geldi temel atmış, para bitmiş. Hacı Amcaya gittim olayı anlattım. Bu okulun tamamını o yaptirdi.". 1998 yılında yapımı biten okula, Kazım Ayan Anadolu Lisesi ismi verildi. Okul şuan yeni binasında eğitim-öğretime devam etmektedir. 

 

1995 yılında ilçemizde büyük sorun olan hastane için maddi manevi büyük destek vermiştir. Açılışa bizzat iştirak etmiştir. Daha sonra kendi adını taşıyan Kazım Ayan Devlet Hastanesi'ne, oğlu Selahattin Ayan 3+1 diyaliz ve acil servis ünitesi yaptırmıştır.

  

Gölova, Suşehri ve Akıncılar'dan bir çok vatandaşa Pelit Pastaneleri bünyesinde iş imkanı sağlamıştır. Şuan Pelit Pastaneleri 1400'den fazla kişiye istihdam sağlamaktadır. 

 

Yaptığı yatırımlarla ve hayırlarla sadece ilçemizin ya da Sivas'ın değil; tüm Türkiye'nin sevdiği Kazım Ayan 4 Nisan 2011 tarihinde vefat etti. Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi. 

Bayrağı teslim alan oğulları Kazım Ayan'ın yolunda ilerlemeye devam ettiler. 2016 yılında Gölova Kaymakamlığı tarafından Can Köyü'ne yaptırılan mesire alanına Pelit Pastaneleri büyük katkı sağladı. Gölova Kaymakamlığı ise mesire alanına, her daim ilçemize ciddi yatırım ve destekte bulunan Kazım Ayan Beyefendi'nin ismini vermiştir. Kazım Ayan Mesire Alanı halı saha, mescit, voleybol ve basket sahası, spor aletleri ile donatılmış, her türlü imkanı sağlayan bölgenin en modern mesire alanı olmuştur.  

 

Gölova Kaymakamlığınca ve Kazım Ayan çocukları işbirliği ile Canköyü "örnek köy" yapıldı. Yolları asfaltlanıp, kaldırımlarına parke taşı döşenen köyde, tüm evler de Muğla'nın Bodrum ilçesi örnek alınarak mavi ve beyaz renklere boyandı. Yine Selahattin Ayan, Gölova Vakfı'nda onlarca öğrenciye burs imkanı sağlıyor. Eğitim'den sağlığa, yoldan suya, bilimden sanata  bir çok alanda yardımlarını ve yatırımlarını esirgemeyen,  değerli işadamımızı saygıyla yad ediyoruz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.10.2022 - Güncelleme: 12.01.2023 15:33 - Görüntülenme: 3380
  Beğen | 3  kişi beğendi